Royale Belge
Volledige renovatie met herbestemming
Het gebouw van de voormalige Royale Belge (AXA Belgium) is een emblematisch monument in Brussel, met zijn oranje ramen en zijn onderconstructie in cortenstaal. CIT Blaton voert de volledige renovatie uit en verzorgt de restauratie van de architectuur uit de jaren 1970. Naast de renovatie van de 21.000 m² kantoorruimte en de parking, omvat het project de verbouwing van verschillende verdiepingen tot een hotel van 14.500 m² met een auditorium met 300 plaatsen, vergaderzalen, restaurants en een bar, coworking-ruimtes en een fitnesscentrum van 5.000 m² met een buitenzwembad.
Royale Belge kreeg multifunctionele invulling
Met zijn oranje ramen en onderconstructie in cortenstaal is het gebouw van de voormalige Royale Belge (AXA Belgium) een emblematisch monument in Brussel. Maar het historische gebouw voelde de tand des tijds en een renovatie drong zich op. CIT Blaton voert de volledige renovatie uit, met een bijzonder zorg voor de bestaande architectuur.
Het imposante gebouw werd in 1970 voltooid als hoofdkantoor van de verzekeringsmaatschappij Royale Belge (later AXA Belgium) en is een mooi voorbeeld van bedrijfsarchitectuur uit de jaren zestig. Het gebouw is ontworpen als een kruisvormige toren boven een zeer groot podium van twee verdiepingen en bevatte conferentie- en opleidingsfaciliteiten, eigen bedrijfsrestaurant en kantoren voor de 1.000 (volgens mij waren er mer mensen aanwezig ) personeelsleden van het hoofdkantoor. Het werd ontworpen door de bekende Belgische architect René Stapels en zowel het gebouw als het landschap(park van12 Ha) is vandaag beschermd en op de rand van zone NAtrua 2000
Het gebouw met diverse voorzieningen als kantoren, coworkingzones, restaurant zal ook De Mix herbergen.
Onder de noemer MIX krijgt een groot deel van het gebouw nu een multifunctionele invulling. Mix, gefinancierd door finance & invest.brussels, blaast het gebouw nieuw leven in en brengt drie activiteiten samen: een viersterrenhotel met 140 kamers, 40 suites en drie restaurants, een coworking- en seminariecentrum en een ruimte gewijd aan sport en welzijn. Het succes van het concept ligt in de integratie van deze diensten in één samenhangend geheel. De toepassingen zijn zo georganiseerd dat er een synergie ontstaat die de volledige verscheidenheid aan ruimtes in het gebouw benut, waardoor het 24 uur per dag leeft voor huurders en bezoekers.
De ontwerpwedstrijd voor de renovatie van Royale Belge werd uitgeschreven door Stad Brussel en gewonnen door Bovenbouw Architectuur, in samenwerking met Caruso St. John Architects en DDS+.
(ook Ellips vermelden – stabiliteit / Ronny Van Reeth speciale technieken en bureau bouwtechniek) Naast de renovatie van de 21.000 m² kantoorruimte en de parking, omvat het project de verbouwing van verschillende verdiepingen tot een hotel van 14.500 m² (met een auditorium met 300 plaatsen – hier hebben we niks verbouwd, wel beschermd), vergaderzalen, restaurants en een bar, coworking-ruimtes en een fitnesscentrum van 5.000 m² met een binnen en buitenzwembad.
Multifunctioneel
CIT Blaton werd als hoofdaannemer ingeschakeld voor de volledige renovatie. Daan Watté, Senior Project Manager bij CIT Blaton: “We zitten momenteel in de eindfase van dit bijzonder en zeer divers traject. Sommige huurders zijn al actief of zijn bezig met de inrichtingswerken. Van verdieping zes tot en met tien werden kantoorruimtes ondergebracht en daaronder - op de verdiepingen 3, 4 en 5 - zijn de hotelkamers gesitueerd. Op verdieping 2 bevinden zich het onthaal, de restaurants, bar, ontbijthoek, biliotheek van het hotel en op niveau 1 werden vergaderzalen geïntegreerd. En een banketzaal. Op het gelijkvloers vind je een restaurant, een inkomhal en burelen, terwijl een aansluitend gebouw plaats biedt aan de fitness- en wellnessruimte, met binnen- en buitenzwembad. Ondergronds werden nog drie verdiepingen parking gerenoveerd en daar zijn tevens archieflokalen en de technische ruimte ondergebracht.”
Het diverse karakter van het project vraagt uiteraard de nodige kennis en ervaring. “En dat kan CIT Blaton bieden”, vertelt Daan. “Maar de grote uitdaging in dit project lag vooral in de vooropgestelde timing en de algemene coördinatie. We kregen in dit project te maken met verschillende partijen en huurders die uiteraard eigen ideeën en opvattingen hadden. Dat allemaal managen en iedereen zo goed mogelijk op dezelfde lijn krijgen, vraagt heel wat energie. Maar het is gelukt dankzij de inspanningen van het hele CIT Blaton-team. En dat was best een groot team, met onder andere vijf projectleiders en een achttal werfleiders.”
Oud en nieuw verenigen
Bijzondere aandacht was er ook voor het verenigen van de oude architectuur met de hedendaagse normen en eisen. “Bij een zware renovatie van een beschermd gebouw is het heel belangrijk om het juiste evenwicht daarin te vinden. Uiteraard moeten huidige EPB-eisen benaderd worden en moet de brandveiligheid in orde zijn. En dat proberen we te verenigen met de bestaande architecturale elementen, die daar in de jaren 60 uiteraard geen rekening mee hielden. De architecten hebben hiervoor een heel ontwerp bedacht, maar CIT Blaton moet het uiteraard in de praktijk uitvoeren. Bovendien is het volledige gebouw voorzien van een sprinklerinstallatie, wat ook een impact heeft op het architecturale.
De gevels zijn volledig gerenoveerd volgens de huidige regelgeving. Binnenin werd een nieuwe ciculatie geceerd rondom een nieuw atrium. Het historische plafond in zichtbetonbalken werd zoveel als mogelijk gevrijwaard door een ingenieus uitgewerkte fasering waarbij tijdelijke opvangstrukturen werden bedacht die nadien deel gingen uitmaken van de definiteve struktuur. Daaronder werden dan de vroegere draagconstructies afgebroken en vervangen door ronde wanden, balken, vloeren en trappen met in zicht blijvend beton.”, besluit Daan.
Op verschillende plaatsen werden andere constructieve interventies uitgevoerd binnenin het gebouw waardoor het werk best lastig en zwaar was.
De beide zwembaden werden als betonnenbakken (25m lang) gemaakt die in de bestaande kolommen en balkenstruktuur van de vroegeren parking werden opgehangen.