The Louise
Complete renovatie van een kantoortoren
Het Duitse vastgoedfonds Patrizia heeft CIT Blaton opdracht gegeven tot grondige renovatie van de toren The Louise. Dit 24 verdiepingen tellende gebouw van 90 meter hoog staat aan de prestigieuze Louizalaan in het centrum van Brussel. De werkzaamheden omvatten de renovatie van de gevels en technische installaties alsook de herinrichting van de kantoorruimtes. De renovatie moet ervoor zorgen dat de toren voldoet aan de nieuwe normen op het gebied van comfort en energiezuinigheid, maar daarbij moet de originele architectuur behouden blijven.
Het project is ontworpen op grond van de normen voor het BREEAM-keurmerk “Excellent”, waarbij het accent wordt gelegd op duurzaamheid en bouwtechnieken met een geringe ecologische voetafdruk. Het energieverbruik zal aanzienlijk afnemen dankzij het nieuwe ventilatiesysteem, de hoogwaardige dubbele beglazing en het efficiënte koelsysteem in het plafond.
Lees hier het artikel vanuit ons magazine.
De Louizatoren: moderniteit ten top
Na bijna drie jaar legde het team van projectdirecteur Eric Cantillon de laatste hand aan de eindafwerking alvorens de werf van de Louizatoren in Brussel officieel kon worden afgerond op 6 mei. Een terugblik op de hoogtepunten van dit project.
“We hebben het gebouw volledig ontmanteld. Enkel de basisstructuur bleef over. ”
Een omgekeerd proces
Zoals Eric Cantillon al zei, bleef enkel de structuur van het gebouw over: de binnenkant van de Louizatoren en de gevels werden van a tot z afgebroken. Maar tegen alle verwachtingen in, werkten onze collega’s van z tot a ... Zo sloopten ze eerst de bovenste verdiepingen om met de onderste verdiepingen te eindigen en bouwden ze het gebouw weer op van boven naar beneden in plaats van van beneden naar boven zoals gebruikelijk is. Waarom? Om al het afval af te kunnen voeren zonder de pas gerenoveerde verdiepingen te beschadigen. Een op zijn zachtst gezegd ingenieuze strategie!
Uitdagingen met glans overwonnen
Een werf – zeker één van deze omvang – brengt altijd de nodige uitdagingen met zich mee. De grootste moeilijkheid hier was de logistiek. Het gebouw ligt midden in het stadscentrum en wordt omringd door woningen, wat de levering van materialen en de afvoer van afval aanzienlijk bemoeilijkte.
De straten liggen bovendien erg dicht bij het gebouw. Veiligheid was dan ook een belangrijk aandachtspunt, want er mocht absoluut niets op de grond vallen en voorbijgangers verwonden.
Daarnaast moest ons dreamteam nog een uitdaging van formaat trotseren: het gebouw is niet beschermd, maar staat wel op de erfgoedlijst. De gevels moesten met andere woorden identiek worden nagebouwd. Om hierin te slagen, hebben onze collega's de oude profielen tot op de millimeter nagemaakt en hetzelfde type ramen gebruikt – maar dan met een veel betere thermische isolatie uiteraard – om hetzelfde uitzicht als het origineel te creëren. Maatwerk volgens de regels van de kunst!
Een groen gebouw
Omdat de klant voor een koolstofneutraal gebouw koos, werden de oorspronkelijke plannen gewijzigd en werden alle verwarmingsketels – op één na – verwijderd en vervangen door een grote, veel milieuvriendelijkere warmtepomp. De Louizatoren werd bovendien voorzien van groendaken en zonnepanelen.
Omdat de keuze voor een duurzaam gebouw pas na de start van de werken werd gemaakt, werd de deadline voor onze collega's opgeschoven. Daarom werd de werf opgeleverd in mei 2024 in plaats van september 2023, zoals oorspronkelijk was gepland.
De Louizatoren in cijfers
De Louizatoren is 90 meter hoog, heeft een bovengrondse oppervlakte van 28.500 m² en telt 24 verdiepingen – als je ze zo mag noemen althans, want zoals het bijgeloof het verbiedt in elk verzekerings- of bankgebouw, is er geen 13e verdieping! De toren heeft ook twee bijgebouwen van respectievelijk vier en zes verdiepingen. Als klap op de vuurpijl zijn er drie kelderverdiepingen met een parking voor auto’s, een fietsenstalling, technische ruimtes en vestiaires, goed voor in totaal 9.880 m².
Omdat een grote hoeveelheid beton ter plaatse werd gestort, kwamen er op deze werf weinig geprefabriceerde elementen aan te pas: 280 kolommen en balken en 1.662 m² aan welfsels. Met uitzondering van de trappen! Omdat deze allemaal werden vervangen, werden er maar liefst 328 prefabelementen aangevoerd om de nieuwe trappen te bouwen.
En nu?
De sleutels van de Louizatoren werden overhandigd aan Solar, dat deel uitmaakt van de groep Patrizia, een Duits investeringsfonds. Het doel? Het gebouw verhuren aan bedrijven. Patrizia mikt daarbij vooral op advocatenkantoren, adviesbureaus en banken, onder andere omdat het gebouw op een steenworp afstand ligt van het justitiepaleis aan de Louizalaan.
De werknemers die de Louizatoren betrekken, kunnen gebruikmaken van geavanceerde technologie waarmee ze het gebouw zone per zone kunnen beheren. Ze kunnen het licht- en verwarmingsniveau in hun eigen zone aanpassen, de rolgordijnen omhoog of omlaag doen, ... En dat allemaal via een applicatie op hun smartphone. Handig, toch?