Bioscience KUL

Nieuwe constructie

Afbeelding
UZ Leuven Bioscience - CIT Blaton
Afbeelding
UZ Leuven Bioscience - CIT Blaton
Afbeelding
UZ Leuven Bioscience - CIT Blaton
Afbeelding
UZ Leuven Bioscience - CIT Blaton
Afbeelding
Bioscience
Afbeelding
Bioscience
Afbeelding
Bioscience
Afbeelding
Bioscience
Afbeelding
Bioscience
Oppervlakte
30.500 m²
Klant
Architect
Studiebureau
Uitvoeringsperiode
2021 - 2022
Plaats
Leuven (BE)
Activités

Dit gloednieuwe gebouw gewijd aan biotechnologisch onderzoek is gerealiseerd op de campus Arenberg in Leuven. Het gebouw telt 13 verdiepingen en heeft een hoekige vorm om de blootstelling aan de zon te maximaliseren. "Leuven Bioscience" is een indrukwekkend gebouw en onderscheidt zich van de beroemde Imec-toren. De werkzaamheden zullen in 2021 van start gaan en in 2022 voltooid zijn. Het contract omvat de grondwerken en speciale funderingen, de ruwbouw, de dak-afdichting en de gevels met zichtbare betonpanelen en goudkleurige lijsten.

Leuven Bioscience:
knappe architectuur en innoverende wetenschap gecombineerd

De Arenbergcampus van de Katholieke Universiteit Leuven is een indrukwekkend gebouw rijker: Bioscience. Dit knap staaltje architectuur fungeert als een symbool van toewijding aan wetenschappelijke progressie en innovatie. Het belichaamt de geest van ontdekking en samenwerking die de kern vormt van de academische gemeenschap aan de KU Leuven en draagt bij aan de voortdurende vooruitgang op het gebied van biowetenschappen.

De hoekige vorm van het 13 verdiepingen hoge gebouw maximaliseert de blootstelling aan de zon, belangrijk in een gebouw waar heel wat onderzoek gebeurt. De werkzaamheden begonnen medio 2021. Het einde van de ruwbouw, wind- en waterdicht, werd in het najaar van 2023 bereikt. CIT Blaton kreeg de opdracht om dit ambitieuze project tot een goed einde te brengen.

De taak van CIT Blaton omvatte de grondwerken en speciale funderingen, de ruwbouw, de dak-afdichting en de gevels met zichtbare betonpanelen en goudkleurige lijsten. Om de planning te optimaliseren, begon de bekleding van de gevels met architecturale betonnen elementen vóór de voltooiing van de structurele werkzaamheden van de 13 verdiepingen. De prefabafdeling van CIT Blaton realiseerde 761 gevelelementen en 546 balken en kolommen voor een totaal van 3.000 m³ beton.

3.000 m³ beton

“Om het gebouw op tijd te kunnen opleveren, boden we aan om de wanden en balken volledig als geprefabriceerde betonelementen te maken”, vertelt Wim De Greef, senior project manager bij CIT Blaton. “Al die elementen werden door onze eigen prefabricatiedienst van geproduceerd en geleverd op de werf. De prefabafdeling realiseerde 761 gevelelementen en 546 balken en kolommen, goed voor een totaal van 3.000 m³ beton.”

Optimalisatie planning

“Om de planning verder te optimaliseren, begon de bekleding van de gevels met architecturale betonnen elementen vóór de voltooiing van de structurele werkzaamheden van de 13 verdiepingen”, gaat Wim De Greef voort. “Zorgvuldige coördinatie tussen de verschillende onderaannemers en/of leveranciers was dan ook strikt noodzakelijk. Denk hierbij aan werkzaamheden als de installatie van de prefab betonelementen, het plaatsen van raamgehelen en gordijngevels, waterdichting, het aanbrengen van isolatiepanelen, kitwerken … Een ferme prestatie in dergelijke korte tijdsspanne.”